phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Estate Planning

Wat is Estate Planning?

Estate is het Engelse woord voor 'Nalatenschap'. Het begrip Estate Planning wordt gebruikt voor de advisering die zich richt op de juridische en fiscale begeleiding van de overgang en instandhouding van (familie)vermogens.

Doel
Estate Planning heeft tot doel een opgebouwd vermogen fiscaal zo voordelig mogelijk over te dragen aan erfgenamen. De druk van erfbelasting kan in veel gevallen erg fors zijn.

Financial Planning
Estate Planning is een onderdeel van Financial Planning. Hierbij gaat het vooral om maatregelen die je kunt treffen om de toekomstige

nalatenschap zo klein mogelijk te maken en daarmee de totaal verschuldigde erfbelasting te beperken.

Daar komt aardig wat bij kijken. Bij de planning heb je te maken met schenken, het erfrecht, het huwelijksvermogensrecht en het fiscaal recht. Het gaat dan om vragen als:

  • moet je de huwelijkse voorwaarden wijzigen of niet?
  • kun je het beste tijdens leven het vermogen overdragen?

Van groot belang is dat de te treffen regelingen goed op elkaar aansluiten. Er kan op dat gebied veel in een testament worden vastgelegd.

Advies
Wij kunnen je aan de hand van een zorgvuldige analyse helpen bij een verantwoorde planning van de nalatenschap. Fiscaal zo voordelig mogelijk, maar voorop staat dat het vermogen op de goede plek terecht komt. Met dit advies kan de notaris een gedegen testament opstellen.

Levenstestament
Naast het vastleggen van financiële zaken bij overlijden kan er ook een zogenaamd levenstestament worden opgesteld. Dit testament is een nog altijd erg onderbelicht, maar erg belangrijk document.

Met een levenstestament zorg je ervoor dat je belangen behartigd worden als je daar zelf niet meer toe in staat bent, zoals bij dementie of langdurige ziekenhuisopname. Zolang je dat nog wel kan, mag je zelf nog alle handelingen uitvoeren. Een levenstestament wordt ook wel levensloop testament genoemd.

Een levenstestament is een schriftelijke verklaring waarmee je een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld je partner, toestaat om je zaken voor en namens jou te regelen. Dit kunnen medische, financiële en persoonlijke zaken zijn. De vertrouwenspersoon, ook wel gemachtigde of gevolmachtigde genoemd, is daardoor bevoegd om namens jou te handelen als je dat zelf niet meer kunt. Je kunt aparte gemachtigden aanstellen voor je financiële zaken en voor je medische zaken.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of heb je onze hulp nodig? Neem contact op met onze Estate Planner Hajo Stok, tel. 0543-551500

Terug naar het overzicht

Neem contact op

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!