phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Ben ik verzekerd met een verlopen rijbewijs? (en andere vragen over autoverzekeringen en corona)

Kun je door de coronacrisis je rijbewijs niet op tijd verlengen doordat je bijvoorbeeld niet medisch gekeurd kunt worden? Of gebruik je je auto helemaal niet in deze periode en wil je het kenteken tijdelijk schorsen? In dit artikel meer over autoverzekeringen en corona.

Mijn rijbewijs verloopt en ik kan mij niet laten keuren, zodat ik geen nieuw rijbewijs kan aanvragen. Mag ik dan nog autorijden en ben ik dan nog verzekerd?

Rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart 2020 blijven geldig tot 1 juni 2020. Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat besloten. Je kunt dus tot 1 juni blijven rijden met je verlopen rijbewijs. Je blijft verzekerd en krijgt geen boete als je staande wordt gehouden. Er is wel een aantal voorwaarden:

  • De maatregel geldt voor mensen die een rijbewijs hebben met een geldigheid van 5 of 10 jaar. Mensen waarvan het rijbewijs korter geldig is, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar, kunnen geen gebruik maken van deze maatregel.
  • De regeling geldt niet voor bestuurders die via de politie bij het CBR zijn gemeld en waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig is verklaard. De regeling geldt ook niet wanneer het CBR een bestuurder een maatregel heeft opgelegd, zoals bijvoorbeeld een cursus of onderzoek.
  • Deze tijdelijke regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland.

Ik gebruik mijn auto niet, kan ik het kenteken schorsen?

Twee auto's op de oprit terwijl het hele gezin thuis zit? Als je verwacht dat je lange tijd je auto niet zult gebruiken, dan kun je via de website van het RDW het kenteken schorsen. Je betaalt dan geen wegenbelasting en bent niet langer verplicht een autoverzekering te hebben. Let wel goed op: een autoverzekering beschermt niet alleen tegen schade door aanrijdingen, maar ook tegen diefstal of vandalisme. Je kunt ook met een auto die stilstaat nog steeds een casco-dekking nodig hebben. Check dit goed bij je financieel adviseur of verzekeraar.

Ik wil mijn auto gebruiken om maaltijden te bezorgen.

Ga je je privévoertuig (scooter of auto) inzetten voor zakelijke doelen, zoals het bezorgen van maaltijden, dan is er in de regel géén dekking. Vrijwel alle polisvoorwaarden van auto- en scooterverzekeringen sluiten zakelijk of bedrijfsmatig gebruik uit. Een aantal verzekeraars heeft aangegeven een tijdelijke uitzondering te maken. Als je deze voertuigen toch in wilt zetten, neem dan vooraf contact op met je verzekeringsadviseur of verzekeraar.

Er gebeuren minder ongelukken: kan mijn premie niet omlaag?

Minder verkeer, minder schade, minder ongelukken. Maar de exacte impact daarvan op het aantal schadeclaims dat bij autoverzekeraars binnenkomt, is nog niet bekend. Veel verzekeraars geven ook aan dat het nog te vroeg is om die balans op te maken.

Bron: adfiz.nlNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!