phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Bespaar op energie door te verduurzamen

Bespaar op energie door te verduurzamen

Energie wordt ook op de langere termijn duurder. Vooral gas, omdat daarop steeds meer belasting wordt geheven. Met die belastingverhoging wil de overheid mensen stimuleren om hun energieverbruik te verlagen.

Het wordt dus steeds interessanter om je huis te verduurzamen. Zo kun je niet alleen nu, maar ook in de toekomst besparen op je energiekosten.

Begin met isoleren

Als de vloer en de spouwmuren van jouw huis nog niet zijn geïsoleerd, is dat een goede eerste stap. De kosten hiervan zijn meestal te overzien en het rendement is hoog. Dat betekent dat je de investering snel terugverdient.

Spouwmuren isoleren

Als je een tussenwoning of hoekwoning hebt, kost het isoleren van de spouwmuren gemiddeld tussen de €800,- en €2000,-. Daarna bespaar je per jaar €200,- tot €500,-. Een rendement van maar liefst 25%!

Vloer isoleren

Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren, maar vaak gebruikt men purschuim. Gemiddeld kost het isoleren van de vloer tussen de €1.400,- en €1.800,-. Vervolgens levert het per jaar tussen de €160,- en €220,- aan energiebesparing op. Met 11% is dat een prima rendement!

Dak isoleren

Ook het isoleren van je dak is verstandig. Warme lucht stijgt immers op. Het nadeel is dat dakisolatie vrij prijzig is, waardoor het langer duurt voordat je de investering eruit hebt.

Zonnepanelen

Na isoleren staat met stip op nummer twee het plaatsen van zonnepanelen. Allereerst omdat je daarmee zelf duurzame energie opwekt. Maar ook omdat je ze gemiddeld in een jaar of zeven, acht terugverdient. Verder mag je in ieder geval tot 1 januari 2023 de stroom die je aan het stroomnet levert, aftrekken van je eigen energieverbruik.

Minder gas

Vooral gas wordt de komende jaren duurder. Dus is het slim om waar mogelijk over te stappen op elektriciteit. Door je gasfornuis te vervangen door een inductiefornuis bijvoorbeeld. Maar als je echt wilt besparen, dan ga je helemaal van het gas af. De (vaste) transportkosten van gas zijn namelijk best hoog en al gebruik je maar een paar kuub, je moet ze toch betalen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goed alternatief voor gasverwarming. De pomp regelt net als een cv-ketel de verwarming en - in combinatie met een boiler- het warme water. Het grootste deel van de energie die een warmtepomp nodig heeft, wordt onttrokken aan de buitenlucht. Het andere deel komt van elektriciteit. Met een complete installatie inclusief boiler heb je dus geen gas meer nodig.

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van je huis en je wensen. De goedkoopste oplossing kost zo'n €4.000,-. Houd er wel rekening mee dat een warmtepomp al snel 3.500 kWh aan elektriciteit per jaar gebruikt.

Meer weten?

Heb je een vraag over dit artikel of wil je weten hoe je jouw duurzame verbouwing het beste kunt financieren? Neem dan contact op met onze Erkend Financieel Adviseur Hajo Stok. Hij is naast Erkend Financieel Adviseur ook Adviseur Duurzaam Wonen. Hij zet de mogelijkheden graag voor je op een rij zodat jij de beste keuze kunt maken!Nieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!