Denk na over jullie pensioen

Hebben jullie al uitgezocht wat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap voor invloed heeft op jullie pensioen? Er zijn drie soorten pensioen om rekening mee te houden:

1. AOW

Iedereen die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt in Nederland heeft recht op een basispensioen. De hoogte van dit basispensioen kan echter verschillen. Voor alleenwonenden is het basispensioen 70% van het minimum inkomen, voor mensen die samenwonen geldt dat de hoogte van het basispensioen 50% van het minimum inkomen bedraagt. Dit geldt voor stellen die getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben én voor stellen die samenwonen. Woon je samen, dan ontvang je dus een lager pensioen. Dit is gebaseerd op het feit dat de kosten voor bijvoorbeeld de woning en het levensonderhoud ook lager liggen wanneer je samenwoont.

2. Ouderdomspensioen

Als je in loondienst werkt, bouw je vrijwel altijd ouderdomspensioen of werknemerspensioen op. Dit pensioen is persoonsgebonden. Heb je een eigen zaak? Dan moet je zelf zorgen voor een extra pensioen naast de AOW-uitkering. Houd er rekening mee dat er over de AOW-uitkering én over het ouderdomspensioen wel inkomstenbelasting betaald moet worden. Het belastingtarief is echter wel lager wanneer je met pensioen bent. Als je gaat trouwen hoef je niets te regelen voor het ouderdomspensioen. Wel is het verstandig om eens te kijken hoeveel pensioen jullie samen hebben opgebouwd en hoeveel jullie nodig denken te hebben als jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, zodat jullie goed voorbereid zijn op jullie toekomst

3. Bijzonder Nabestaandenpensioen

Je kunt je partner aanmelden voor het nabestaandenpensioen. Dit pensioen wordt uitgekeerd nadat jij komt te overlijden. Wanneer je samenwoont zonder samenlevingscontract moet je hier apart afspraken over maken. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, wordt je partner automatisch aangemeld voor het nabestaandenpensioen. Kom jij te overlijden, dan ontvangt je partner dit pensioen. Ook als jullie toch ooit uit elkaar gaan, houdt je partner recht op (een deel van) het nabestaandenpensioen. Trouw je op of na de AOW-leeftijd? Dan heeft de partner hier geen recht op. Iemand die nabestaandenpensioen ontvangt en besluit opnieuw te trouwen met zijn of haar nieuwe partner, wordt wel gekort op dit pensioen.

Bron: AdfizNieuwsoverzicht

Een van uw aanspreekpunten