Een kloppend energielabel: steeds belangrijker
Het energielabel wordt steeds belangrijker bij de aan- en verkoop van een woning. Maar ook in de relatie huurder-verhuurder. De eisen aan de kwaliteit ervan nemen toe. Klopt het label voor jouw woning of de woning die je op het oog hebt wel?
Uit een brief van minister De Jonge eind vorig jaar aan de Tweede Kamer blijkt dat het nog niet altijd goed gaat met het energielabel. Bij een op de zes woningen worden fouten gemaakt tijdens de opname. Zo’n 7 procent van de woningen krijgt een verkeerd label.
Duizenden euro’s
Met name bij de aankoop van een woning speelt het energielabel een (zeer) belangrijke rol. Het energielabel geeft een indicatie van de staat van de woning, welke investeringen nodig zijn en hoe hoog de energierekening zal uitvallen. Vooral huizen met zeer lage energielabels (F en G) worden door potentiële kopers uitgesloten in de zoektocht naar een nieuwe woning. Uit onderzoek blijkt dat een eengezinswoning met energielabel F en G tot ruim 30.000 euro minder oplevert bij verkoop dan een vergelijkbare woning met een beter energielabel. Ook kan het label een rol spelen bij het krijgen van rentekorting op een hypotheek en geven sommige geldverstrekkers een rentekorting wanneer verduurzamingsmaatregelen leiden tot een beter label. Lees hier meer.
Huurders
Voor huurders speelt het energielabel een rol bij de maximale hoogte van de huurprijs. Soms heeft een woning op papier een goed label, maar is de praktijk minder rooskleurig, met een hoge huur en eveneens een hoge energierekening als gevolg.
Het is dus van belang dat het label klopt. De minister wil het percentage fouten terugdringen, onder andere door de prestaties van energieadviseurs beter te monitoren. De prijs voor het aanvragen van een label moet daardoor niet stijgen vindt de minister. Hij wijst erop dat de gemiddelde prijs voor het aanvragen van een label is gedaald van 300 naar 200 euro. Dat hangt overigens wel sterk af van het type woning. De boete voor het niet hebben van een label is wel verhoogd: voor particuliere verkopers van een woning zonder geldig energielabel bedraagt die 450 euro.
Kiezen
Een energielabel kan alleen worden afgegeven door een erkende energieprestatieadviseur. Bekijk verschillende websites en prijzen voordat je een keuze maakt en lees de reviews. Informeer ook bij je makelaar en hypotheekadviseur naar hun ervaringen. Twijfels over het energielabel dat je hebt gekregen? Ga in gesprek met de energieadviseur. Of neem contact op met de certificaathouder. Lees hier meer.
Wel het juiste label gekregen maar wil je toewerken naar een betere klasse? Informeer eens bij je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Of oriënteer je op verbeterjehuis.nl.
Bron: Adfiz.nl
Nieuwsoverzicht