phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Energielabel steeds belangrijker in zoektocht naar huis

Energielabel steeds belangrijker in zoektocht naar huis

Wie naar een huis speurt op Funda zal veelal filteren op zaken als prijs, locatie, aantal kamers, soort bouw en type buitenruimte. Maar sinds kort merkt de huizensite dat kopers selecteren op energielabel. Niet vreemd nu de energieprijzen enorm stijgen.

Wie een huis koopt zal uiteraard letten op de verwachte maandlasten. De prijsklasse is daarom het belangrijkste criterium. Maar nu de energielasten zo enorm stijgen, gaan consumenten in vergelijking met voorgaande kwartalen steeds meer letten op het energielabel van de beoogde woning. Dat kan immers honderden euro’s schelen op de energienota. Kopers letten er op in de kenmerken van een woning op Funda, of stellen het energielabel zelfs in als zoekfilter.

In het derde kwartaal van 2022 werd er 49% vaker gefilterd op energielabel ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vergeleken met vorig jaar is er zelfs een toename van 261% van het aantal keer dat er op energielabel wordt gefilterd.

Duurzaamheid

Gestuit op je droomhuis maar is het energielabel nogal onder de maat? Je kunt natuurlijk zelf energiebesparende maatregelen treffen. Dat kan met eigen geld, maar uit onderzoek blijkt dat wanneer de investering groter is dan 10.000 euro (en dat is als het gaat om duurzame maatregelen al snel het geval) één op de vijf woningeigenaren ervoor kiest om de hypotheek te verhogen. Dat is vrijwel bij elke geldverstrekker een mogelijkheid wanneer je een hypotheek afsluit. Koop je een huis met Nationale Hypotheek Garantie dan kun je ook gebruik maken van het NHG-Energiebespaarbudget. Een energiezuinig huis levert je bij sommige geldverstrekkers bovendien een rentekorting op. Je financieel adviseur kent alle regels en kan je adviseren wat in jouw situatie het meest verstandig is.

Gemeente

Naast de route van de hypotheek kan je ook kijken wat jouw gemeente doet. Er bestaan naast allerlei subsidies bijvoorbeeld ook duurzaamheidsleningen met vaak gunstige rentepercentages. Op verbeterjehuis.nl kun je invullen in welke gemeente je woont en krijg je een overzicht van welke subsidies en leningen tot de mogelijkheden behoren. Deze leningen hebben vaak een kortere looptijd dan een hypotheek en het is vaak mogelijk om tussentijds af te lossen.

Bron: www.adfiz.nlNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!