phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Financiële opvoeding: jong geleerd is oud gedaan

Financiële opvoeding: jong geleerd is oud gedaan

Kinderen en jongeren staan 24 uur per dag bloot aan financiële verleidingen. Digitale marketing wordt steeds slimmer ingezet en geld is voor veel jongeren hét middel om erbij te horen. Hoe zorg je dat je grip houdt en hoe word je een ware ‘baas’ over je financiën? Dat thema staat centraal tijdens de 13e Week van het geld, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart. Ook thuis kun je met je kroost aan de slag!

Door van jongs af aan te oefenen met sparen, plannen en keuzes maken, leren kinderen belangrijke vaardigheden die op latere leeftijd hard nodig zijn. De verleidingen liggen tegenwoordig zowel offline als online continu op de loer en het is belangrijk dat kinderen al jong over financiële vaardigheden beschikken. Dat ze bijvoorbeeld leren dat er ook mensen met slechte bedoelingen zijn. Dat criminelen met gewiekste trucs bij je rekening proberen te komen en dat die leuke influencer waarschijnlijk betaald wordt door een adverteerder.

Op school

De week van het geld richt zich op basisscholen, middelbaar onderwijs en mbo. Medewerkers van banken, verzekeraars en financieel advieskantoren verzorgen gastlessen die passen bij de fase van de leerlingen. De gastles ‘Nu voor Later’ laat mbo-studenten bijvoorbeeld al nadenken over hun financiële toekomst. Waar leef je van als je met pensioen bent? Moet je daar nu al iets voor doen? Ook zijn er lessen over verzekeringen. Heb je een verzekering nodig als je een nieuwe telefoon koopt? Wat kan er fout gaan op een schoolkamp? En welke risico’s kunnen op de loer liggen tijdens een sportdag?

Thuis

Ook thuis kun je met je kinderen aan de slag. Selecteer op deze pagina het tabje ‘Thuis’ en je vindt doeplaten en knutselopdrachten voor de jongere kinderen, maar ook filmpjes om samen met je puber te kijken. Wat kost bijvoorbeeld een smartphone? Hoe begin je met sparen? En hoe leer je om zelf geld te verdienen? Ook belangrijk: stel samen met je kinderen een zakgeldcontract op.

Lokaal

Steeds meer gemeenten in Nederland organiseren tijdens de Week van het geld op lokaal niveau een eigen programma. Kijk hier of jouw gemeente ook meedoet.

Bron: Adfiz.nlNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!