phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Hypotheek en corona: effecten op afsluiten en oversluiten

Wie een huis koopt, moet gegevens over zijninkomenspositie op tafel leggen. In de corona-crisis willen veel geldverstrekkers extra informatie

om de financiële stabiliteit van jou als koper goed te kunnen inschatten. Dat geldt voor ondernemers, maar ook voor mensen in loondienst. Reken dus op extra vragen.

Wanneer je al eens een huis hebt gekocht, dan weet je dat je een recente salarisstrook moet laten zien en ook, in geval van een tijdelijk dienstverband, een intentieverklaring van de werkgever moet kunnen overleggen. Voor zzp'ers geldt dat zij hun jaarcijfers over de afgelopen drie jaar moeten laten zien. Ook zal een geldverstrekker controleren of er leningen lopen, en een BKR-check doen. Dat alles zijn huizenkopers wel gewend.

Vragenlijsten invullen

In deze crisistijd stellen veel geldverstrekkers echter éxtra vragen om je financiële stabiliteit nog beter te voorspellen. Ze willen bijvoorbeeld weten of jouw werkgever overheidssteun heeft aangevraagd. Of, wanneer je zelf ondernemer bent, of en hoe je bedrijf wordt getroffen door de crisis. Het is raadzaam om deze vragenlijsten samen met je hypotheekadviseur in te vullen. Je adviseur zal samen met jou kijken naar wat verantwoord is en welke hypotheek daar het beste bij past. Ook kan de adviseur ingrijpen op het moment dat de geldverstrekker om gegevens vraagt die niet relevant zijn of waar je op dit moment niet de beschikking over hebt.

Rente stijgt iets

De hypotheekrente is inmiddels iets aan het stijgen, maar staat nog steeds erg laag. Veel huizenbezitters willen echter nu hun hypotheek oversluiten omdat ze denken dat het laagste punt bereikt is en ze nu nog kunnen profiteren van de lage rente. Het aantal aanvragen bij geldverstrekkers om over te sluiten is momenteel dan ook erg hoog. Laat je goed voorlichten over jouw situatie. Vaak moet er een boeterente betaald worden en het is maar de vraag of dat in jouw geval voordelig is. Misschien is het verstandiger om je spaargeld niet aan een boeterente te besteden, maar een financiële buffer aan te houden in deze onzekere tijden. Neem de verschillende scenario's door met je financieel adviseur.

Bron: Adfiz.nlNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!