phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico's - Droogte

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico's - Droogte

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: droogte.

In de toekomst kunnen Nederlandse zomers vaker droog zijn. Dat hangt onder meer af van veranderingen in de windrichting. Oostenwind zorgt voor droog en warm weer. Risico’s van droogte zijn onder meer tegenvallende oogsten, verzilting van meren en rivieren door lage waterstanden, natuurbranden en verzakkingen.

Wat kun je doen?
  • Minder bestrating: Hoe minder bestrating het bedrijfsterrein heeft, hoe makkelijker regenwater in de bodem kan zakken. Het verwijderen of verminderen van bestrating biedt daarnaast meer ruimte voor flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Het groen houdt het terrein koeler, waardoor water minder snel verdampt. Zo blijft de grond koeler en vochtiger.
  • Bodembedekking: Vervang tegels of beton waar mogelijk door kiezels, grind of schelpen. Deze bodembedekking of 'bestrating' voorkomt dat onderliggende aarde uitdroogt. Aarde onder kiezels, grind of schelpen blijft koeler en vochtiger.
  • Waterafvoer: Hemelwaterafvoeren, zoals dakgoten en regenpijpen, zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Om ervoor te zorgen dat regenwater in een aangrenzende sloot, wadi, ondergrondse waterbuffer of regenton belandt, kun je de hemelwaterafvoer afkoppelen van het riool en ergens anders naartoe leiden. Let op: Het is niet de bedoeling om alle afvoeren naar het riool los te koppelen. Het regenwater zorgt er namelijk ook voor dat de riolering schoon wordt gespoeld.
Check de verzekering

Wat dekt jouw verzekering als het gaat om schade door droogte? Verzakking van gebouwen wordt op geen enkele gebouwenverzekering gedekt. Als het gaat om schade aan gewassen: een brede weersverzekering dekt in de regel ook gewasschade door droogte. Elk voorjaar staat er een subsidieregeling open.

Bron: Adfiz.nlNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!