phone icon location icon

 1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
 2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Registratie- en kentekenplicht voor werkmaterieel

Registratie- en kentekenplicht voor werkmaterieel

Om welke objecten gaat het eigenlijk? In eerste instantie gaat het om die krachtige, imposante tractoren die grote aanhangers kunnen trekken. Je vindt ze vooral in de agrarische sector en in de bouwsector. Het kan ook gaan om shovels, mobiele kranen en combines.

Het registreren kan via de hiervoor bedoelde pagina op de website van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig ontvangt de eigenaar een kentekenbewijs. Daarmee kan een kentekenplaat worden aangevraagd. Het gaat om (land)bouwtrekkers en MMBS'en, die een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 6 km/uur én die op de openbare weg rijden. Als het object vóór 1 januari 2022 wordt geregistreerd, dan hoeft het voertuig niet te worden gekeurd. Als zo'n object nu niet op de openbare weg rijdt, maar in de komende jaren mogelijk wel, is het registreren toch het overwegen waard. Want bij een registratie vanaf 2022 is een keuring verplicht. Registratie is dan omslachtiger en duurder. Bovendien geldt er vanaf 2025 een kentekenplaatplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

Uitzonderingen registratie- en kentekenplicht

De volgende uitzonderingen gelden op de registratie- en kentekenplicht:

 • landbouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen. Ook niet vanaf 1 januari 2025;
 • MMBS'en (Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid) en MM's (Mobiele Machines) die niet breder zijn dan 130 cm en die bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen en die geen trekvoorziening voor andere voertuigen hebben;
 • heftrucks als ze niet breder zijn dan 130 cm;
 • landbouwvoertuigen en MM's met een maximumconstructiesnelheid van hooguit 6 km/uur;
 • meeneemheftrucks, één-assige motorrijtuigen, asfalteermachines en asfaltfreesmachines en walsen die worden gebruikt voor onderheid en de aanleg van wegen.
Aanmelden bij RDW

Nieuwe objecten worden, voor aflevering aan de klant, door de dealer al aangemeld bij de RDW. Eigenaren van bestaande objecten kunnen hun (land)bouwmachines, MMBS'en e.d. via de site van de RDW aanmelden. Deze site bevat een keuzehulp waaruit blijkt of het object wel register- en kentekenplichtig is.

Verzekeringsplicht

Voor motorrijtuigen, zoals (land)bouwtrekkers, geldt een wettelijke verzekeringsplicht op basis van de WAM. Met de registratie- en kentekenplicht is de controle op die verzekeringsplicht veel effectiever. Potentiële verkeersslachtoffers van (land)bouwtrekkers en MMBS'en zijn daardoor beter financieel beschermd. Net als bij de andere kentekenplichtige motorrijtuigen, zoals personenauto's en bromfietsen, staat er een boete op het niet verzekerd zijn. Voor het niet verzekerd zijn van een (land)bouwvoertuig bedraagt die boete €600,-

Ook als het gaat om een, volgens de nieuwe regels, niet-kentekenplichtig voertuig, is er volgens de WAM een verzekeringsplicht als ermee wordt gereden op een openbare weg of wat daarmee gelijk wordt gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de vorkheftruck die minder breed is dan 130 cm. Deze heeft volgens de nieuwe regels geen register- en kentekenplicht, maar wel een verzekeringsplicht. Ook (eigen) terreinen die bereikbaar zijn voor het verkeer, worden gelijkgesteld aan de openbare weg, zoals een eigen erf of parkeerplaats.

En of er nu wel of geen verzekeringsplicht is; het is onverantwoord om een motorrijtuig niet te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Het klassieke voorbeeld is dat van de vorkheftruck die alleen gebruikt wordt in de eigen bedrijfshal van de ondernemer. Die hoeft toch niet (apart) verzekerd te worden? Zo is de gedachte bij veel ondernemers. Jazeker wel! Je kunt met een vorkheftruck letsel veroorzaken en dat kan leiden tot torenhoge aansprakelijkheidsclaims. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) sluit schade met en/of door motorrijtuigen uit. De ondernemer kan daardoor met een forse, niet gedekte claim blijven zitten, die zelfs zijn bedrijfscontinuïteit kan bedreigen.

Voor alle voertuigen (werkmaterieel/landmaterieel) waar een kenteken voor dient te worden afgegeven, dient het kenteken te worden doorgegeven aan de verzekeraar/tussenpersoon. Deze kentekens worden door de verzekeraar ook aangemeld bij het RDW als zijnde verzekerd. Voor het aanmelden bij het RDW worden eenmalige kosten in rekening gebracht. De verzekeraars hebben aangegeven dat ze hier €17,50 per kenteken voor gaan vragen.Nieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
 • Adfiz
 • RMIA
 • KIFID
 • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!