Reisverzekeringen en dekkingen in coronatijd
Een goede reis- en annuleringsverzekering is sinds de coronacrisis nog meer van belang voor (vakantie)reizen. De dekkingen verschillen sterk per reisverzekeraar, zeker als het op coronagerelateerde schades aankomt. Hierover zijn er het afgelopen jaar dan ook veel vragen.
Bijvoorbeeld; zijn de kosten voor een terugreis gedekt als het reisadvies wijzigt? Wat als je geweigerd wordt voor een reis vanwege een verkoudheid of koorts? En heeft het nog wel zin om een annuleringsverzekering af te sluiten in deze tijd?
Wat vergoedt een reisverzekering?
Reis naar 'code geel'-gebied
Voor landen met kleurcode geel, geldt 'let op, er zijn risico's.' Reis je naar een gebied dat code geel heeft vanwege corona? Dan bieden bijna alle reisverzekeraars dekking.
Reis naar 'code oranje'-gebied
Reizen naar gebieden met code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en code rood (niet reizen) worden afgeraden. Meestal kun je een geboekte reis dan kosteloos annuleren of omboeken.
Bijna een kwart van de reisverzekeraars biedt helemaal geen dekking bij vakanties naar een oranje gebied. De meeste verzekeraars bieden 'beperkt' dekking. (Sommige) coronagerelateerde schades zijn dan niet gedekt.
Oranje gebied en zorgverzekering
Ook is de dekking van veel aanvullende zorgverzekeringen aangepast bij reizen naar een oranje gebied. Via je basiszorgverzekering ben je verzekerd tot het Nederlandse tarief.
Reisadvies wijzigt; dekking kosten terugreis
Heb ik dekking op de reisverzekering als de kleurcode op reis wijzigt?
Wijzigt het reisadvies als je al op je reisbestemming bent, dan is er meestal wel dekking op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als het advies wijzigt van code groen/geel naar oranje/rood. Maar die dekking vervalt als je naar huis kunt en toch langer blijft.
Bij een gewijzigd reisadvies worden de extra reis- en verblijfkosten maar door enkele reisverzekeraars vergoed.
Bij de andere reisverzekeraars draai je dus zelf op voor de terugreiskosten. Bij ziekte (zoals door corona) of een ongeval krijg je de extra reis- en verblijfkosten wel vergoed. Soms met een maximum.
Hulp bij een pakketreis
Heb je al een pakketreis met vervoer geboekt? Klop dan aan bij de reisorganisatie. Die is verplicht te helpen als je in moeilijkheden zit. Ook moet die je kosteloos naar huis brengen als er geen andere oplossing is.
Op reis en (preventief) in quarantaine
Krijg je een vergoeding als je twee weken in quarantaine moet op je reisbestemming?
Extra reis- en verblijfkosten als je bij aankomst in (preventieve) quarantaine moet, worden vaak niet vergoed. Vraag de reisorganisatie in elk geval om een oplossing en anders je verzekeraar.
Ter plaatse ziek en in quarantaine
Word je ter plaatse ernstig ziek en moet je in quarantaine? Dan is er meestal wel een vergoeding voor de extra reis- en verblijfkosten via de reisverzekering. Je hebt dan vaak wel een bewijs nodig. Denk aan een doktersverklaring of positieve uitslag van een coronatest. Misgelopen vakantiedagen kun je in zo’n geval claimen op de annuleringsdekking.
Langer op bestemming door coronamaatregelen
Hoe zit het met de kosten als je langer op de bestemming moet blijven?
Kun je niet terugreizen? Dan heb je met een pakketreis (inclusief vervoer heen en terug) in principe recht op 3 extra overnachtingen via de reisaanbieder. Bij de reisverzekering zijn extra reis- en verblijfkosten door oponthoud normaal gesproken bijna altijd gedekt tot een bepaald maximum.
Als coronamaatregelen de oorzaak zijn van een langer verblijf, is er niet altijd dekking.
Bekijk de dekking per verzekeraar. Aan de extra verblijfskosten zit soms een maximum. Bijvoorbeeld €75,- per persoon per dag.
Annuleringsverzekering: afsluiten of niet
Heeft het nog wel zin om een annuleringsverzekering af te sluiten?
Annuleringsverzekeraars dekken annuleren vanwege het coronavirus of een epidemie niet meer, omdat dit geen onvoorziene gebeurtenis meer is. Een nieuwe annuleringsdekking hiervoor afsluiten heeft dus geen zin.
Sommige aanbieders hebben nog wel een beperkte dekking bij annuleren vanwege een negatief reisadvies of uitbraak van een besmettelijke ziekte. Maar die geldt vaak alleen als de reis en polis geregeld waren vóór de eerste corona-uitbraak.
Annuleringsdekking: ziekte en andere redenen (door corona)
Een annuleringsverzekering biedt wel andere gronden om te kunnen annuleren. Bijvoorbeeld niet kunnen reizen omdat jijzelf, je reisgenoot of naaste familie (ernstig) ziek is. Soms is er ook dekking voor annuleren vanwege een verschoven herexamen, baanverlies of het niet krijgen van een benodigd visum.
Het maakt voor de annuleringsdekking meestal niet uit of je binnen Nederland reist of naar het buitenland gaat. Als je maar minimaal 1 overnachting hebt geboekt en de annuleringsverzekering afsloot binnen (meestal) 1 of 2 weken na het boeken van de reis.
Reisvoucher gekregen na geannuleerde reis
Wat als je reis niet kan doorgaan en je ongewild een reisvoucher krijgt? Vergoedt de annuleringsverzekering dan de kosten?
Als de reisorganisatie annuleert, hoort die ook een oplossing te bieden. Dit kan een reisvoucher zijn, maar je bent niet verplicht die te accepteren. Doe je dat niet, dan heb je recht op geld terug. Bij een pakketreis moet je binnen 14 dagen het geld terugkrijgen. Bij annulering door de luchtvaartmaatschappij is dit binnen 7 dagen.
Vergoedt de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij niet of niet alle kosten? Dan kun je soms wel aankloppen bij de verzekeraar voor compensatie. Bijvoorbeeld als je de reis zelf samenstelde en de annuleringsdekking samenstelde reizen hebt. Of met een vóór de coronatijd afgesloten annuleringsdekking.
Geweigerd voor vlucht door verkoudheid of koorts
Wat als ik het vliegtuig niet in mag vanwege een verkoudheid of verhoging?
Zo’n maatregel van de luchtvaartmaatschappij of overheid is meestal niet gedekt op de reis-en annuleringsverzekering. Een enkele maatschappij biedt wel dekking als je de allriskdekking hebt afgesloten en de reisorganisatie geen oplossing biedt. Je moet dan kunnen aantonen dat je onverwachts bent geweigerd voor de reis vanwege mogelijke coronaverschijnselen.
(Ernstig) ziek en op reis: wel dekking
Ben je ernstig ziek of te ziek om te reizen? Dan is dit voor annuleringsverzekeraars wel een geldige reden om te annuleren. Je hebt dan meestal wel een doktersverklaring en/of de positieve uitslag van een coronatest nodig. Heb je een los vliegticket gekocht? Probeer bij gezondheidsklachten dan om te boeken.
Dekking verplichte coronatest voor de reis
Vergoedt mijn reis-en annuleringsverzekering de kosten voor een verplichte coronatest?
Bij het boeken van de reis moet de aanbieder je over zulke maatregelen informeren. Een coronatest via een commercieel bedrijf kost geld. Via de GGD is de test gratis, maar kan de wachttijd lang zijn. Veel reisorganisaties vergoeden de kosten van zo’n verplichte test.
Een reisverzekering dekt de kosten van een coronatest niet. De reis annuleren vanwege de test (als je wacht op de uitslag en de vlucht mist bijvoorbeeld) is evenmin gedekt op de annuleringsverzekering.
Er zijn uitzonderingen
- Een tweetal maatschappijen vergoeden wel als je een annuleringsdekking met Terrorisme & Natuurrampen/Extra annuleringsredenen afsloot voor eind januari 2020.
- Een andere maatschappij vergoedt annuleringskosten als de reis nog moet plaatsvinden en corona wordt vastgesteld. Voorwaarde is wel dat een annulering vanwege de verplichte test niet te voorzien was bij het afsluiten van de verzekering en boeken van de reis.
Huisarts raadt reizen af vanwege gezondheid
Als je huisarts je afraadt om te reizen, kun je dan annuleren en de kosten claimen op de verzekering?
Bij een onveilige (gezondheid)situatie op de reisbestemming mag je een pakketreis kosteloos opzeggen. Je moet dit kunnen aantonen (zoals bij een negatief reisadvies) en er moet sprake zijn van buitengewone omstandigheden (overmacht). Bij dure losse vliegtickets kun je vaak annuleren of omboeken. Annuleringsverzekeringen dekken dit meestal niet.
Ziek en annuleren: wel gedekt
Ziekte is wel gedekt op de annuleringsverzekering. Je hebt dan meestal een doktersverklaring nodig en/of bij corona de testuitslag. Of de ziekte ernstig genoeg is voor een annulering kan een discussiepunt zijn.
Premies reisverzekeringen
De premies van doorlopende reisverzekeringen wijzigden niet veel ten opzichte van vorig jaar. Enkele aanbieders verhoogden hun jaarpremies met een of meer tientjes. Waak voor premieverhogingen. Aan reizen kleeft voor reis- en annuleringsverzekeraars nu een groter risico. Zeker als reizen geannuleerd worden vanwege ziekte of baanverlies.
Houd je premie dus goed in de gaten. Stijgt de premie van je doorlopende reisverzekering voor het nieuwe jaar? Vergelijk prijzen en voorwaarden van andere aanbieders en stap eventueel over.
Geannuleerde reis? Vraag premie terug
Is je reis geannuleerd vanwege coronamaatregelen en heb je een kortlopende reisverzekering? Als de reisdatum nog niet aangebroken is, kun je de polis opzeggen en de premie terugvragen.
Voor een doorlopende reis- en annuleringsverzekering geldt dit meestal niet. Je krijgt meestal niet de premie terug, omdat die polissen direct ingaan als je ze afsluit.
Bron: Consumentenbond.nl
Nieuwsoverzicht