phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Schade door natuurrampen kan oplossen tot 180 miljard dollar

Klimaatverandering zal wereldwijd leiden tot enorme schade. Herverzekeraar Swiss Re schat in haar jongste prognoses dat deze weersgerelateerde verzekerde verliezen wereldwijd kunnen oplopen tot ruim 180 miljard dollar in 2040. In Europa zullen overstromingen de meeste impact hebben.

De verwachtingen zijn afkomstig uit het rapport More risk: the changing nature of P&C (Property & Casualty) insurance opportunities to 2040, dat Swiss Re onlangs uitbracht. De herverzekeraar draait er in die uitgave niet omheen: klimaatrisico’s als overstromingen en bosbranden zullen de verzekerde claims en premies wereldwijd parten gaan spelen. “Wij voorspellen dat de verliezen in ontwikkelde economieën met dertig tot 63 procent kunnen toenemen. In sommige belangrijke markten, zoals die van China en het Verenigd Koninkrijk, kan de stijging zelfs oplopen tot negentig à 120 procent.”

Premies

De gevolgen zijn niet mals. In het rapport gaat de herverzekeraar onder meer in op de premies voor aansprakelijkheidsrisico’s die naar schatting jaarlijks met 4,7 procent zullen stijgen. “Dat heeft uiteraard ook te maken met de technologische, sociale en wettelijke veranderingen die de reikwijdte van aansprakelijkheid alleen maar vergroten”, schrijft Swiss Re.

Ook het aandeel catastroferisico in opstal- en inboedelpremies zal flink stijgen voor de zogenoemde ontwikkelde economieën: van zo’n twintig procent in 2020 naar ongeveer 28 tot 31 procent in 2040. Wereldwijd zal de stijging van opstal- en inboedelpremies nog wat hoger uitkomen en tussen de 33 en 41 procent bedragen.

De reikwijdte van aansprakelijkheid wordt alleen maar groter

Hogere temperatuur

De effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar, meent Swiss Re, onder meer door hogere temperaturen, een stijgende zeespiegel en grotere weersextremen. Vooral die hogere temperatuur zal een steeds grotere bijdrage leveren aan de verliezen, maar de onderneming waagt zich niet aan een concrete voorspelling. Met name, “omdat andere factoren, waaronder economische ontwikkeling en verstedelijking, ook een grote rol spelen en door klimaatverandering zelfs kunnen worden versterkt. Tegelijkertijd kunnen preventieve maatregelen de verliezen in de toekomst juist verminderen.”

Bosbranden en cyclonen

De grootste risico’s ziet Swiss Re in bosbranden, overstromingen en tropische cyclonen. De herverzekeraar voorspelt dat deze tropische cyclonen - die verwoestende windsnelheden aannemen en kunnen leiden tot huizenhoge golven, extreme regen en modderstromen - vooral in de VS voor een forse stijging van de schade zullen zorgen. De verliezen kunnen daar toenemen met bijna vijftig procent.

De verzekerde verliezen door bosbranden noemt de herverzekeraar nu al “dramatisch”. Voor 2016 was het aandeel in de totale schade van natuurrampen twee procent. Dat is nu twaalf en zal alleen maar toenemen. De herverzekeraar schat dat de verliezen door bosbranden in de VS met 140 procent toenemen.

"De verzekerde verliezen door bosbranden zijn nu al dramatisch"

Overstroming

Waarschijnlijk is dat de verliezen door overstromingen het meeste toenemen, besluit Swiss Re. Vooral in Europa zullen overstromingen de meeste impact hebben. “In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland kunnen de verliezen met tweehonderd procent toenemen.”

De verliezen door winterstormen, volgens Swiss Re het grootste catastroferisico in Europa, kunnen met zestien procent toenemen.

Bron: verbond van verzekeraarsNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!