phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Schade door veranderend klimaat; hoe ben jij verzekerd?

Schade door veranderend klimaat; hoe ben jij verzekerd?

Het veranderende klimaat brengt nieuwe risico’s met zich mee. Zoals hevige neerslag, zware storm of juist extreme droogte. Wat betekent dat voor jouw persoonlijke situatie? Ben je goed verzekerd?

Iedereen kan zich de situatie in Zuid-Limburg van zomer 2021 nog wel voor de geest halen. Waterschade veroorzaakt een enorme puinhoop en het herstel is kostbaar. Denk alleen maar eens aan de kosten van het vernieuwen van een houten vloer. Maar ook langdurige droogte kan schade toebrengen aan woningen en verzakkingen veroorzaken. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer je er pas op dat moment achter komt dat de schade niet gedekt is op jouw woonhuisverzekering. Wees voorbereid.

Droogte

Schade door huisverzakkingen als gevolg van langdurige droogte waardoor bijvoorbeeld funderingspalen droog komen te staan, wordt door geen enkele verzekeraar in Nederland meer vergoed. Wel is het risico op verzakking voor bepaalde woningen redelijk te voorspellen. Houd er dus rekening mee bij de aanschaf van een woning.

Overstroming

Schade door hevige regenval wordt in de regel gewoon gedekt. Maar schade door grote overstromingen is meestal niet of deels gedekt. In verzekeringsvoorwaarden wordt vaak onderscheid gemaakt tussen overstromingen door het falen van een ‘primaire waterkering’ (zeedijken en grote rivieren) en door een ‘secundaire waterkering’ (kleinere wateren).

Zonnepanelen

Steeds meer huiseigenaren hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Controleer ook hier de dekking van. Denk bijvoorbeeld aan hagelschade op je kostbare zonnepanelen. Geef het altijd door aan je verzekeraar wanneer je zonnepanelen hebt laten installeren.

Eigen verantwoordelijkheid

Houd er rekening mee dat je als consument ook een eigen verantwoordelijkheid draagt. Ramen laten openstaan met zware regen op komst is niet handig en kan invloed hebben op de schadevergoeding. Zorg ook dat je huis goed onderhouden is en de dakpannen goed liggen.

De Wet tegemoetkoming schade bij rampen?

We hebben in Nederland toch ook een vangnet in de vorm van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen? Ja, maar het gaat hierbij om een tegemoetkoming voor niet-verzekerbare schade. Het vangnet van de overheid is dus geen vervanging voor een verzekering.

Wat te doen?

Zorg in ieder geval voor een goed onderhouden woning. Volg deze Finfin-tips om schade te voorkomen. Laat het de verzekeraar altijd weten wanneer er een aanzienlijke verandering aan je woning plaatsvindt zoals zonnepanelen of een nieuwe schuur of uitbouw. Controleer de voorwaarden van je inboedel- en opstalverzekering en pas zonodig je pakket aan of stap over. Hulp nodig? Vraag het je financieel adviseur of verzekeraar.

Bron: www.adfiz.nl



Nieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!