phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Werk fiscaal voordelig aan je oude dag, nu met extra ruimte

Werk fiscaal voordelig aan je oude dag, nu met extra ruimte

Of je nu in loondienst werkt of als zelfstandige actief bent: in beide gevallen kun je zelf fiscaal voordelig sparen of beleggen voor je pensioen. Wil je nog dit jaar van een belastingvoordeel profiteren, leg dan vóór 31 december 2023 een bedrag in. Dankzij de nieuwe pensioenregels is er sprake van extra ruimte.

Door de invoering van de nieuwe pensioenregels, is de ruimte in de zogenoemde ‘derde pijler’ groter geworden. Hiermee wordt het geld voor later bedoeld dat je zelf (dus niet via een werkgever) fiscaal voordelig opbouwt met een lijfrente of banksparen. Sinds dit jaar is de ruimte om zo’n pensioenpotje op te bouwen flink toegenomen.

Loondienst

Ben je in loondienst, dan bouw je vaak pensioen op via je werkgever. Maar niet altijd bouw je het bedrag op dat door de overheid als fiscaal maximum is vastgesteld. In dat geval heb je jaarruimte en je mag die ruimte benutten door geld te storten in een lijfrente of in een bankspaarproduct. De fiscus betaalt mee: de inleg is aftrekbaar en dat merk je wanneer je in het voorjaar aangifte gaat doen. Bovendien betaal je over het bedrag dat je hebt ingelegd geen vermogensbelasting.

Om je jaarruimte 2023 te berekenen heb je je factor A over 2022 nodig, die vind je op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Op de site van de Belastingdienst kun je een berekening maken. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen en de voor jou meest geschikte aanbieder te zoeken om je geld onder te brengen. Dat heeft ook te maken met je risicobereidheid en je doelen.

Zelfstandig

Ben je zelfstandige dan bouw je geen pensioen op via een werkgever. Je moet zelf geld opzij zetten voor later. Veel zelfstandigen deden dat via de oudedagsreserve, maar dat kon in 2022 voor het laatst, deze mogelijkheid is vervallen. Wie in 2023 fiscaal voordelig wil inleggen voor later (je kunt de inleg aftrekken van de winst) is aangewezen op een lijfrente of banksparen. Om de ruimte te berekenen heb je je aangifte en jaarrekening over 2022 nodig. Je financieel adviseur kan je helpen om de diverse keuzes te maken: ga je maximaal inleggen of is het verstandig om ook wat geld liquide te houden, hoeveel risico wil je lopen en wat zijn eigenlijk je wensen als het gaat om je leven na de pensioendatum?

Let op!
  • Baal je ervan dat je niet eerder met je pensioen aan de slag bent gegaan? Je mag de gemiste jaarruimtes van de afgelopen tien jaar inhalen, dat wordt reserveringsruimte genoemd. Eventuele pensioentekorten over die jaren kun je dus alsnog goed maken.
  • Wanneer de lijfrente gaat uitkeren, moet je wel inkomstenbelasting betalen. Als AOW’er geniet je van een gunstiger belastingtarief waardoor je per saldo een belastingvoordeel hebt.
Twijfel?

Twijfel je of het verstandig is om je geld in te leggen en daarmee dus ook vast te zetten? Zet je je spaargeld liever in om de hypotheek af te lossen of duurzame maatregelen in je woning te treffen? Zet de verschillende opties eens op een rij (of laat het doen door een financieel planner) en ga na hoe je financiële situatie bij pensionering eruit ziet.

Bron: Adfiz.nlNieuwsoverzicht
© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!