phone icon location icon

  1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
  2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Zó ga je om met de stijgende inflatie, vijf tips!

Zó ga je om met de stijgende inflatie, vijf tips!

Je hoort het overal: de inflatie is torenhoog. Van hetzelfde inkomen zul je dus minder kunnen kopen. Hoe moet je daarmee omgaan? In dit artikel een aantal knoppen waar je aan kunt draaien!

Dat de prijzen gestegen zijn, is voor de meeste mensen het meest voelbaar ‘aan de pomp’ en in de maandelijkse betaling aan de energiemaatschappij. De explosief gestegen energieprijzen veroorzaken in de meeste huishoudens de meeste problemen. Dat constateert ook budgetinstituut Nibud dat wordt overspoeld met vragen van consumenten. En dan gaat het niet alleen om mensen met een minimuminkomen. Het zijn immers producten waar niemand onderuit kan die duurder zijn geworden, zoals boodschappen en de verwarming. Kwam je maandelijks net rond, dan kan het knap lastig worden wanneer je energielasten ineens verdubbelen. Wat kun je daar aan doen? Vijf tips!

Tip 1: Snoeien in je uitgaven

Het is altijd verstandig om kritisch naar je uitgaven te kijken. Zet ze eens op een rijtje. De Persoonlijk Budgetadvies-tool van het Nibud is daarbij een handig hulpmiddel. Kan je bepaalde posten schrappen of kunnen zaken goedkoper? Overweeg je te besparen op je verzekeringen, ga dan goed na of je niet teveel inlevert op voorwaarden of dekking. Vraag je adviseur om met je mee te kijken. Misschien ben je dubbel verzekerd, kan het aantal kilometers op je autoverzekering omlaag, of zijn er mogelijkheden om over te stappen naar een andere aanbieder.

Tip 2: Besparen op de energierekening

Als het gaat om het besparen op de energierekening, dan kun je met kleine aanpassingen toch iets aan het verbruik doen. Installeer bijvoorbeeld een douche-timer, zet de verwarming een graadje lager en wees zuinig met verlichting. Heb je de financiële mogelijkheden, investeer dan in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen en verdiep je in de bijbehorende subsidies. Uiteindelijk bespaar je zo op je maandlasten. Het is ook mogelijk om je hypotheek te verhogen en het geld te besteden aan duurzaamheid. Dat kan soms ook weer een lagere rente opleveren.

Tip 3: Meer geld naar binnen

Vergeet ook de inkomenskant niet. Wordt het geen tijd voor een salarisverhoging? De arbeidsmarkt is krap, dus je kunt het zeker proberen. En ontvang je slechts een beperkte reiskostenvergoeding, praat dan eens met je werkgever. Wellicht wil hij of zij iets aan de vergoeding doen. Verken ook de mogelijkheden om met collega’s te carpoolen. Ook kun je proberen om op andere manieren je inkomen aan te vullen. Zolder met oude spullen? Zet ze op Marktplaats.

Tip 4: Zet je spaargeld goed in

Ook je spaargeld wordt relatief minder waard door inflatie. Bovendien is de rente op spaargeld al heel lang bijzonder laag. Misschien is het beter om een stukje af te lossen op je hypotheek en zo je maandlasten te verlagen of het geld in energiebesparende maatregelen te steken. Ook hier geldt: vraag advies.

Tip 5: Denk in mogelijkheden

Wees creatief. Zeg de sportschool en de werkster op en maak van het schoonmaken een wekelijkse work-out. Benoem een dag in de week tot restjes-dag en maak een creatief gerecht van alles wat nog in de ijskast staat. Eet een dag in de week samen met buren en vrienden en bespaar zo op boodschappen én op energie. Nog gezellig ook.


Bron: adfiz.nlNieuwsoverzicht

Een van uw aanspreekpunten

© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
  • Adfiz
  • RMIA
  • KIFID
  • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!