phone icon location icon

 1. Bedrijven & Particulieren 0543-551500
 2. Pensioenen 0543-551414
Headerimage
Assurantiën Pensioenen Hypotheken

Pensioenadvies Duitsland

Als u in Duitsland gaat werken of werkt voor een Duitse werkgever in Nederland zullen er veel vragen bij u opkomen.

 • Waar ben ik sociaal verzekerd?
 • Hoe zit het fiscaal?
 • Waar vindt de pensioenopbouw plaats?
 • Moet ik in Duitsland iets regelen?
 • Wat is een Salary Split?
 • Wat als ik ziek word?

Stel u woont in Nederland en u werkt in Duitsland. In veel gevallen bent u sociaal verzekerd in Duitsland. Anders dan in Nederland kent Duitsland één systeem voor een pensioen bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en ouderdom. Het pensioen wordt opgebouwd aan de hand van de hoogte van uw loon.

Bij overlijden heeft de nabestaande recht op een nabestaandenpensioen. Dit kan eventueel worden aangevuld met een Nederlandse ANW-uitkering.

Wanneer u in Duitsland werkt, wordt ook het arbeidsongeschiktheidspensioen in Duitsland opgebouwd. Dit kan betekenen dat als u nog maar korte tijd in Duitsland werkt, dit pensioen heel laag is. Als u ook in Nederland heeft gewerkt, kan er onder voorwaarden ook in Nederland nog recht zijn op een gedeeltelijke WIA-uitkering.

Het totale ouderdomspensioen dat u in Duitsland opbouwt zal over het algemeen lager uitvallen dan een pensioen dat u in Nederland zou hebben opgebouwd. In Nederland heeft u naast de AOW ook vaak een aanvullend pensioen opgebouwd. Daarom is het raadzaam om in Duitsland een aanvullend pensioen af te sluiten.

Er zijn vele instanties die u hierover kunnen informeren, zoals Het Bureau voor Duitse Zaken, Grensinfopunt of een Steuerberater. Er zijn echter maar weinig adviseurs die u (werkgever en werknemer) inzicht kunnen geven in de financiële gevolgen die het werken in Duitsland met zich meebrengt.

Wij kunnen u inzicht geven over welke Altersrente er nu wordt uitgekeerd, welke bedragen er bij overlijden worden uitgekeerd enzovoort.

Een deskundig en onafhankelijk adviseur is daarbij essentieel. Wij van H. Jansen Pensioenconsultants kennen de pensioenproblematiek in Duitsland en in Nederland en helpen u met de pensioenwetgeving en aanverwante fiscale zaken. Wij hebben contacten in Duitsland en werken samen met belastingadviseurs en Steuerberaters.

Wij maken een passend advies. Een totaalpakket waarbij een inventarisatie wordt gemaakt van uw wensen, de daaruit voortvloeiende kosten en de mogelijke fiscale voordelen. Ook organiseren wij graag een informatiebijeenkomst voor uw medewerkers, waarbij mogelijke vragen direct beantwoord kunnen worden. Ook voor een second opinion bent u bij ons aan het juiste adres.

© 2024 H.Jansen Assurantie Groep
 • Adfiz
 • RMIA
 • KIFID
 • NVGA
Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!